Neskatoties uz to, ka mūsdienu veikalos var atrast milzīgu skaitu visdažādāko pannu, iecienītākās joprojām ir čuguna. Šī materiāla izgatavotajiem traukiem ir dabisks nepiedegošs pārklājums, tie vienmērīgi uzsilst, ilgstoši saglabā siltumu un piešķir ēdienam apetelīgu zeltainu garoziņu. Bet ne visi zina, kā pareizi sagatavot čuguna pannu lietošanai, lai tā uzticami kalpotu daudzus gadus. Mēs pastāstīsim.
Rūpīgi nomazgājiet produktu ar trauku mazgāšanas līdzekli.
Noslaukiet pannu ar sausu dvieli vai papīra dvieli (labāk izvairīties no dabiskās žāvēšanas, jo čuguns ir ļoti jutīgs pret mitrumu).
Liek pannu uz plīts un uz pannas uzber sāli – biezumam jābūt apmēram trīs līdz četriem centimetriem.
Cepiet sāli apmēram 30-40 minūtes, līdz sāls kļūst tumšāks.
Noņemiet pannu no uguns, nokratiet sāli, noskalojiet zem tekoša ūdens un nosusiniet.
Lasi arī: Tagad tu ne par ko pasaulē neizmetīsi ķiršu kauliņus! Ķirsis ārstē locītavas, diabētu, anēmiju un avitaminozi
Atkal uzlieciet pannu uz plīts, iesmērējiet pannas dibenu un sienas ar lielu daudzumu augu eļļas un karsējiet 20 minūtes. Iesūcoties materiāla porās, tas rada drošu, nepiedegošu pārklājumu uz čuguna virsmas.
Kamēr panna ir uz plīts, atsvaidziniet to ar eļļas pārklājumu ar silikona otu.
Pēc šīm vienkāršajām darbībām pannu varēs izmantot paredzētajam mērķim. Bet, kas ir īpaši svarīgi, panna kalpos daudz ilgāk un labāk!